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Dear Ms. Waters: 
 

You have requested a public advisory opinion regarding the application of the 
Philadelphia Home Rule Charter political activity restrictions to three proposed uses of 
City social media accounts in your official capacity and as part of your City work. For the 
purposes of Board Regulation 8, these uses would not involve engaging in political 
activity while on duty or while using City resources and would not involve the use of a 
City position for political purposes. As previously conveyed to you by this Office in 
conversations, the political activity restrictions would not prohibit you from engaging in 
these social media activities in your official capacity.  

 
 

I. Jurisdiction  
 

The Board of Ethics has jurisdiction to administer and enforce all Philadelphia 
Home Rule Charter (“Charter”) provisions and ordinances pertaining to ethical matters. 
Charter § 4-1100. The Charter and The Philadelphia Code (“Code”) authorize the Board 



to render advisory opinions concerning a City officer’s or employee’s proposed future 
conduct. Charter § 4-1100; Code § 20-606(1)(d). Board of Ethics Regulation 4 describes 
the procedures related to seeking an advisory opinion and for requesting reconsideration 
of an advisory opinion issued by the Board’s General Counsel. Board Reg. 4 ¶¶ 4.0, 4.24. 

 
 
II. Facts Provided by Requestor 
 
You are the Digital Director for the City of Philadelphia. As Digital Director, you 

are charged with using social media on behalf of the Mayor’s Office to engage 
constituents. To that end, you use a City Facebook and Twitter account as part of your 
City job and to carry out your City duties. You also monitor social media accounts for 
departments that are part of the Executive and Administrative branch. Given your job 
duties, you have questions about the application of the Charter political activity 
restrictions to the use of social media on behalf of the City. You have provided three 
proposed social media posts, which are addressed below. 

 
 

III. Discussion 
 

The Charter political activity restrictions would not prohibit you from making the 
social media posts you have identified because none would involve the use of City 
resources to engage in political activity or the use of a City position for political 
purposes. This Opinion addresses the political activity restrictions as applied only to your 
social media use in an official capacity as part of City work, while on duty, and using 
City resources. It does not address the restrictions as applied to social media use while off 
duty, in a personal capacity, and not using City resources. Furthermore, this Opinion does 
not endorse or comment on the advisability of the social media posts you have identified. 
Notably, in some circumstances, even if a proposed use of a City social media account 
would not be prohibited by the political activity restrictions, there may be other reasons 
not to issue the communication from a City account. Finally, although each of the 
scenarios presented here occurs in the context of social media, the analysis would still 
hold if the same information were to be disseminated in a paper format, such as in a City 
newsletter or report.  

 
 

A. Overview of Charter Political Activity Restrictions as Applied to 
Actions Taken by a City Employee in an Official Capacity 

 
Under Charter Section 10-107, appointed City employees are subject to various 

restrictions on their political activity. See Charter § 10-107. In terms of actions taken by a 
City employee in an official capacity, the political activity restrictions mandate, in 
addition to other requirements, that a City employee carry out his or her City duties in a 
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strictly non-partisan manner and maintain neutrality among political parties, among 
candidates, and among partisan political groups. Board Opinion 2012-002 at 4. A City 
employee must perform his or her duties without regard to personal political preferences. 
Id. 

 
Charter Subsection 10-107(4) provides in relevant part: “No appointed officer or 

employee of the City shall . . . take any part in the management or affairs of any political 
party or in any political campaign, except to exercise his right as a citizen privately to 
express his opinion and to cast his vote.” Charter § 10-107(4). Board Regulation 8, which 
interprets Charter Subsection 10-107(4), prohibits an appointed City employee from, 
among other things, engaging in political activity while on duty. Board Reg. 8 ¶ 8.3. A 
City employee is on duty: (i) during normal working hours, which for those with fixed 
work schedules includes the time between the start and end of the workday excluding a 
lunch break; (ii) when performing the duties of his or her City jobs or appointments; or 
(iii) when acting in his or her official capacity as a City appointed officer or employee. 
Board Reg. 8 ¶ 8.1(k). Board Regulation 8 also prohibits a City employee from engaging 
in political activity while using City-owned or leased resources, including computers and 
mobile phones, and from using the employee’s authority, influence, title, or status as a 
City employee for any political purpose. See Board Reg. 8 ¶¶ 8.3, 8.4.  

 
The meaning of “political activity” is critical to identifying behavior prohibited by 

these restrictions. The term “political activity” is defined as activity that is directed 
toward the success or failure of a political party, candidate, or partisan political group. 
Board Reg. 8 ¶ 8.1(n). Similarly, the term “political” is defined as “[r]elated to a political 
party, candidate, or partisan political group.” Board Reg. 8 ¶ 8.1(m). Another key term is 
“partisan political group,” which is defined as any committee, club, or other organization 
that is affiliated with a political party or candidate or whose primary purpose is to engage 
in political activity. Board Reg. 8 ¶ 8.1(l).  

 
Applying these definitions, your three proposed social media uses would not 

constitute political activity or use of a City position for political purposes. The posts are 
not directed toward the success or failure of a political party, candidate, or partisan 
political group either through coordination with one of the foregoing or by virtue of their 
content. See Board Opinion 2012-002 at 8 (advising that rally planned by City employees 
in their official capacities regarding a public policy issue could not involve: (1) partisan 
statements or displays; or (2) coordination with political parties, candidates, or partisan 
political groups). It follows that making these posts on City social media accounts in your 
official capacity would not be prohibited by the Charter political activity restrictions. By 
contrast, examples of social media use in an official capacity that would be problematic 
under the political activity restrictions include posting endorsements of a candidate, 
criticisms of a political party, or advocacy materials created by a political party. See id. at 
6, 8-9.    
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B. Retweeting a Public Policy Message of an Entity that Is Not a Partisan 
Political Group 

 
 Question Presented: While you are on duty, as part of your City work, and from a 
City social media account promoting health, are you permitted to retweet an American 
Academy of Pediatrics’ tweet that states: “Vaccines are safe. Vaccines are effective. 
Vaccines save lives.”?  
 
 Answer: Using a City social media account in your official capacity to retweet this 
American Academy of Pediatrics’ message would not be prohibited by the Charter 
political activity restrictions. The tweet, which addresses a public policy issue, is not 
directed toward the success or failure of a political party, candidate, or partisan political 
group. The tweet would not constitute political activity either through coordination with 
one of the foregoing or through its content. In particular, the American Academy of 
Pediatrics is not a partisan political group. The American Academy of Pediatrics is a 
professional organization of 66,000 pediatricians that is committed to the optimal 
physical, mental, and social health and well-being for all infants, children, adolescents, 
and young adults. AMERICAN ACADEMY OF PEDIATRICS, https://www.aap.org/en-
us/about-the-aap/Pages/About-the-AAP.aspx (last visited Aug. 2, 2017). Using a City 
social media account that promotes health to retweet this message advocating for 
vaccinations would not constitute political activity as defined by Board Regulation 8 
while on duty or while using City resources, and it would not constitute the use of a City 
position for political purposes.  
 
 

C. Linking to an Op-Ed by a Health Professional on a Public Policy Issue  
 

Question Presented: While you are on duty, as part of your City work, and from a 
City social media account promoting health, are you permitted to tweet a link to a New 
York Times op-ed on vaccinations entitled “How the Anti-Vaxxers Are Winning”? This 
pediatrician-authored piece references President Trump and his comments regarding 
vaccines made at a Republican presidential primary debate. The opinion piece, which is 
attached as Exhibit A, provides a scientific explanation for why vaccines are safe, and 
makes the case for why parents should vaccinate their children.  
 
 Answer: Sending this tweet from a City social media account in your official 
capacity would not be prohibited by the Charter political activity restrictions. This op-ed 
by a pediatrician advocates for childhood vaccinations and opposes the anti-vaccination 
movement. This tweet would not qualify as political activity merely because the op-ed 
being distributed references a Republican Party debate and President Trump as follows: 
 

The myth that vaccines like the one that prevents measles are connected to 
autism has persisted despite rock-solid proof to the contrary. Donald Trump 
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has given credence to such views in tweets and during a Republican debate, 
but as president he has said nothing to support vaccination opponents, so 
there is reason to hope that his views are changing.  
 
However, a leading proponent of the link between vaccines and autism said 
he recently met with the president to discuss the creation of a presidential 
commission to investigate vaccine safety.  

 
(Exhibit A at 1-2.) These references to a political party debate and to President Trump 
describe the status of the vaccination issue at the national level, and these references are 
not advocacy for the success or failure of any political party, candidate, or partisan 
political group. As a result, tweeting this message from a City social media account 
would not constitute political activity as defined in Board Regulation 8 while on duty or 
while using City resources and would not constitute the use of a City position for political 
purposes.  
 
 

D. Opposing an Elected Official’s Appointee to Head an Agency  
 
 Question Presented: In an official capacity, while you are on duty, and as part of 
your City work, are you permitted to tweet or post a link from a City social media 
account to a news article that contains negative information about an incumbent elected 
official’s nominee to fill a government position? Specifically, from a City account that 
promotes sustainability, may you tweet a link to a New York Times article and state the 
following: “Scott Pruitt is not qualified to enforce environmental laws like the Clean 
Power Plan and the Clean Air and Clean Water Act as he has actively opposed and sued 
the EPA 14 times.” The article is attached to this Opinion as Exhibit B. 
  

Answer: The Charter political activity restrictions would not prohibit your sending 
this tweet or this article from a City social media account that promotes sustainability. 
Conveying positive or negative information about an elected official’s appointee to head 
an agency that oversees sustainability efforts, without more – such as content from or 
about some candidate, political party, or partisan political group – would not qualify as 
political activity under Board Regulation 8. See Board Reg. 8 ¶¶ 8.1(n), 8.17. A nominee 
to head an agency is an individual being considered for appointment to a non-elective 
office and as such is not a candidate, which is defined as an individual who files 
nomination petitions or papers for public elective office or who publicly announces his or 
her candidacy for public elective office. Board Reg. 8 ¶ 8.1(d). Neither criticizing 
nominee Scott Pruitt in the tweet nor circulating the New York Times article is an activity 
directed toward the success or failure of a political party, candidate, or partisan political 
group. Accordingly, sending this message from a City account would not constitute 
political activity as defined in Board Regulation 8 while on duty or while using City 
resources, and it would not constitute the use of a City position for political purposes. 
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EXHIBIT A 









 
 

EXHIBIT B 












